Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

«Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη»

ΘΕΜΑ: Ενημέρωση για την υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων στο πλαίσιο της Πράξης «Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» του Ε.Π. «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση»

Σας ενημερώνουμε ότι η Πράξη «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ», της οποίας η διαδικασία ένταξης για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ (2007-2013) βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και αποτελεί συνέχιση του έργου της Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου.

Η Πράξη υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντικείμενο της Πράξης

Αντικείμενο της Πράξης είναι η επιμόρφωση 27.800 εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη διδακτική αξιοποίηση στην τάξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα, αφορά δύο τύπους επιμόρφωσης, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους:

α) την επιμόρφωση 27.500 εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων, κατά κλάδο εκπαιδευτικών. Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών θα διεξαχθεί σε όλη τη χώρα στα Κέντρα Στήριξης επιμόρφωσης (ΚΣΕ). Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απομακρυσμένων νησιών, δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών, καθώς και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όπου για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων (πολύ μικρός αριθμός ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών, έλλειψη επιμορφωτών ή ΚΣΕ), θα υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης κατά το μοντέλο της μικτής μάθησης (blended learning), με συνδυασμό εξ αποστάσεως μαθημάτων και περιορισμένου αριθμού δια ζώσης επιμορφωτικών συνεδριών, και

β) την εκπαίδευση 300 εκπαιδευτικών επιμορφωτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν επιμορφωτές της Πράξης. Οι επιμορφωτές αυτοί, μαζί με τους προϋπάρχοντες επιμορφωτές του Μητρώου Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου, θα διενεργήσουν την επιμόρφωση και θα υποστηρίξουν την εφαρμογή και αξιοποίηση στη διδακτική πράξη των δεξιοτήτων και γνώσεων που θα αποκτήσουν οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί του Β’ επιπέδου.

Με την επιμόρφωση Β΄ επιπέδου επιδιώκεται:

  • η εκμάθηση των αρχών παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ,
  • η απόκτηση δεξιοτήτων, κατά κλάδο εκπαιδευτικών, για την παιδαγωγική αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού και εργαλείων γενικής χρήσης και
  • η καλλιέργεια του τρίπτυχου:
    • γνώσεις,
    • δεξιότητες και
    • στάσεις.

Στόχος είναι οι επιμορφούμενοι εκπαιδευτικοί να:

§ κατανοήσουν τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησης των Τ.Π.Ε στην εκπαίδευση για την αναβάθμιση της διαδικασίας της διδασκαλίας και της μάθησης και την καλύτερη επίτευξη των στόχων που θέτει το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών κατά μάθημα,

§ μπορούν να χρησιμοποιήσουν αποδοτικά τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ΤΠΕ για την ενεργό συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών σε κοινότητες μάθησης,

§ αποκτήσουν συνολική εποπτεία για το υπάρχον εκπαιδευτικό λογισμικό καθώς και τα υπάρχοντα γενικά και ειδικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν για την ένταξη των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη,

§ είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κατάλληλο για την ειδικότητά τους εκπαιδευτικό λογισμικό ή γενικά και ειδικά εργαλεία,

§ αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τον ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εφαρμογή των ΤΠΕ στην τάξη,

§ κατανοήσουν τις αρχές σχεδιασμού μιας εκπαιδευτικής δραστηριότητας ώστε να μπορούν να την εντάξουν στη διδακτική πράξη,

§ γνωρίσουν τις βασικές αρχές οργάνωσης και διαχείρισης της χρήσης των ΤΠΕ στην τάξη.

Κλάδοι/ Ειδικότητες εκπαιδευτικών

Η επιμόρφωση Β΄ επιπέδου υλοποιείται σε όλη τη χώρα, στα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (ΚΣΕ), για τους εξής κλάδους εκπαιδευτικών:

α) ΠΕ02 (Φιλόλογοι),

β) ΠΕ03 (Μαθηματικοί),

γ) ΠΕ04 (καθηγητές Φυσικών Επιστημών),

δ) ΠΕ60/70 (Νηπιαγωγοί/ Δάσκαλοι),

ε) ΠΕ05/06/07 (καθηγητές Γαλλικής, Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας),

στ) ΠΕ19/20 (καθηγητές Πληροφορικής).

Σε επόμενη φάση προγραμματίζεται η επιμόρφωση και των υπολοίπων κλάδων εκπαιδευτικών.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα θα διεξαχθούν σε τρεις επιμορφωτικές περιόδους (κάθε επιμορφωτική περίοδος καλύπτει κατά προσέγγιση τη διάρκεια ενός σχολικού έτους), στο διάστημα 2009 – 2012. Θα υλοποιούνται σε ομάδες 10 έως 15 ατόμων και η διδασκαλία θα διαρκεί 96 ώρες, κατανεμημένες σε 6 ώρες κατά μέγιστο ανά εβδομάδα. Τα μαθήματα θα γίνονται εκτός σχολικού ωραρίου, ώστε να μην παρεμποδίζεται η κανονική λειτουργία των σχολείων. Τα επιμορφωτικά προγράμματα θα συμπληρώνονται με την εφαρμογή γνώσεων και δεξιοτήτων Β’ Επιπέδου μέσα στην σχολική τάξη από τους επιμορφούμενους, ως οργανικό κομμάτι της επιμορφωτικής διαδικασίας, με την υποστήριξη και καθοδήγηση των επιμορφωτών και των υποστηρικτικών δομών της Πράξης. Οι δύο πρώτοι μήνες των επιμορφωτικών προγραμμάτων θα διατίθενται αποκλειστικά επιμορφωτικές συνεδρίες στα ΚΣΕ (δύο 3ωρα ανά εβδομάδα), ενώ στη συνέχεια θα υπάρχουν ανάμεικτα διαστήματα επιμορφωτικών συνεδριών, εφαρμογής στην τάξη και άλλων υποστηρικτικών δράσεων για τους επιμορφούμενους. Οι λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής των επιμορφωτικών προγραμμάτων θα γνωστοποιηθούν εγκαίρως σε όλους τους εμπλεκόμενους, μέσω των Οδηγών Διαδικασιών της Πράξης.

1η Περίοδος Επιμόρφωσης - Χρονοδιάγραμμα

Η 1η Περίοδος Επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στα ΚΣΕ προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα Οκτωβρίου 2009– Μαΐου 2010.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ60/ΠΕ70. Κατά την 1η περίοδο επιμόρφωσης, προτεραιότητα θα δοθεί στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών Γυμνασίων και ειδικότερα εκείνων που διδάσκουν στις τάξεις Α’ και Β’ Γυμνασίου, προκειμένου να συμβάλουν στην άμεση αξιοποίηση των υποδομών που θα αποκτήσουν σύντομα τα Ελληνικά Γυμνάσια και οι μαθητές στο πλαίσιο της Δράσης «Ψηφιακή Τάξη».

Σημειώνεται ότι η επιμόρφωση για τους κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07 και ΠΕ19/20 θα διεξαχθεί σε επόμενες επιμορφωτικές περιόδους, οπότε και θα είναι διαθέσιμοι οι απαραίτητοι πόροι και υποδομές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης (πχ. προγράμματα σπουδών, επιμορφωτικό υλικό, επιμορφωτές).

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι εκπαιδευτικοί των ανωτέρω κλάδων (i) να έχουν πιστοποιηθεί επιτυχώς για τις γνώσεις και δεξιότητες Α΄ Επιπέδου στο πλαίσιο των Πράξεων «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση» του μέτρου 1.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» (Γ’ ΚΠΣ) και «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε) στην εκπαίδευση» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ε.Π.Ε.Α.Ε.Κ. II ή (ii) να είναι ενταγμένοι στο μητρώο επιμορφωτών των ανωτέρω Πράξεων.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που δεν πληρούν την προϋπόθεση i συμμετοχής στην επιμόρφωση Β’ Επιπέδου (για τις επόμενες περιόδους), στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης προβλέπονται επίσης διαδικασίες πιστοποίησης Α’ Επιπέδου.

Φορείς/ Πλαίσιο υλοποίησης

Την ευθύνη για την υλοποίηση της Πράξης έχει σύμπραξη φορέων αποτελούμενη από:

· τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.), ως δικαιούχο και

· το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ.ΙΤΥ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ), ως συμπράττοντες επιστημονικούς φορείς.

Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (2007-2013).

Για τις ανάγκες της νέας Πράξης θα αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα και οι δομές παλαιότερων Πράξεων επιμόρφωσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών της επιμόρφωσης θα βασιστούν στα αντίστοιχα Α.Π.Σ. της Πράξης «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία» του Μέτρου 2.1 του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, με ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή συμπληρώσεις όπου αυτό κριθεί αναγκαίο για τις ανάγκες της νέας Πράξης. Επιπλέον, τα ακόλουθα Μητρώα: α) Μητρώο ΚΣΕ Α’ επιπέδου, β) Μητρώο ΚΣΕ Β’ Επιπέδου, γ) Μητρώο Επιμορφωτών Β’ Επιπέδου, δ) Μητρώο Κέντρων Πιστοποίησης (ΚεΠις), που έχει συγκροτήσει το ΥπΕΠΘ θα αξιοποιηθούν από τη σύμπραξη φορέων που υλοποιούν την παρούσα Πράξη και οι οποίοι με νεότερη πρόσκληση θα προβούν, όπου κρίνεται αναγκαίο, στον εμπλουτισμό και τη συμπλήρωση αυτών.

Στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών ενεργειών της Πράξης δημοσιεύθηκε Ανακοίνωση – Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς τα Κέντρα Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) των υφισταμένων μητρώων Α’ και Β’ Επιπέδου, προκειμένου να υλοποιήσουν Προγράμματα Επιμόρφωσης Β’ Επιπέδου κατά την 1η περίοδο επιμόρφωσης. Η Ανακοίνωση – Πρόσκληση η οποία περιλαμβάνει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, δημοσιεύεται στον υποστηρικτικό κόμβο του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://b-epipedo2.cti.gr

Σύμφωνα με τον παρόντα προγραμματισμό ενεργειών της Πράξης, για την 1η περίοδο επιμόρφωσης προβλέπονται οι κάτωθι ενέργειες έως την έναρξη της επιμόρφωσης:

· Στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωση των διαδικασιών εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τα Κ.Σ.Ε. και επιλογή (μέσα από διαδικασία κλήρωσης), ικανού αριθμού Κ.Σ.Ε. που θα υλοποιήσουν τον προβλεπόμενο αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης ανά κλάδο και διεύθυνση εκπαίδευσης.

· Στο πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, υποβολή προγραμμάτων από Κ.Σ.Ε. που κληρώθηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα κατά την 1η περίοδο επιμόρφωσης (ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου)

· Στο δεύτερο δεκαήμερο Οκτωβρίου, έγκριση υποβληθέντων προγραμμάτων και η υποβολή αιτήσεων εκπαιδευτικών (ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου) για συμμετοχή στα προγράμματα της 1ης περιόδου επιμόρφωσης.

· Στο τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου, κλήρωση για την κατανομή των εκπαιδευτικών στα προγράμματα επιμόρφωσης, ανακοίνωση αποτελεσμάτων (ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος του έργου).

Για άμεση ενημέρωση σχετικά με τις παραπάνω δράσεις και τις ακριβείς ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων κλπ, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τη διεξαγωγή των προγραμμάτων, οι ενδιαφερόμενοι (υποψήφιοι επιμορφούμενοι, εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές Β’ Επιπέδου, Κ.Σ.Ε. κ.α) παρακαλούνται να επισκέπτονται τον υποστηρικτικό κόμβο του έργου «Πύλη Ενημέρωσης και Συνεργασίας Β’ Επιπέδου», στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://b-epipedo2.cti.gr

ώστε να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται εκεί και να υποβάλλουν ερωτήματα στο ηλεκτρονικόhelp desk της Πράξης.